Banner 468x60
Startsida

Mördarsnigel

Mördarsnigel äter...

Mördarsnigeln, det populära namnet på den spanska skogssnigeln (Arion lusitanicus), kan föröka sig i mängder och orsaka stora skador i trädgårdar och speciellt köksträdgårdar. Snigeln kan bli upp till 15 cm lång och har oftast en gråbrun eller rödbrun färg. Den äter döda och levande växter och kadaver, därav dess smeknamn "Mördarsnigel". Snigeln påträffades första gången i Sverige 1975 i Skåne. Den finns nu spridd ändå upp till ångermanland och sommartid även upp längs Norrlandskusten.

Snigeln förökar sig på egen hand

Mördarsniglar kan föröka sig själva utan att ha träffat någon partner. Varje snigel är samtidigt hona och hane, s.k. hermafroditer, och kan befrukta sig själva och lägga ägg. Det betyder att det räcker med en enda snigel eller ägg i din trädgård för att du senare kan ha tusentals sniglar. Den spanska skogssnigeln har en ettårig livscykel och kan övervintra i jorden på en till två decimeters djup. Vintrar med djup tjäle dödar många av de övervintrande sniglarna.

Vaknar på våren

Så fort temperaturen i jorden går över 4oC vaknar de övervintrade mördarsniglarna till liv. De behöver bara någon vecka för att utvecklas och börja lägga egna ägg. Under en livstid kan en enda snigel producera upp till 400 ägg. äggen läggs nedgrävda i jorden i grupper om ca 20 ägg. Vid torrt väder dör många ägg och unga sniglar, men under fuktig väderlek är överlevnaden stor och mängden sniglar kan öka explosionsartat. Efter endast fyra veckor kan ett lagt ägg kläckas och en ny mördarsnigel födas.
Källor: Becker Underwood och Umeå Universitet


Döda sniglarna med maskar

Nemaslug - Nematoder mot Mördarsnigeln

Kemikalieinspektionen har nyligen godkänt att den millimeterstora rundmasken får användas mot den spanska skogssnigeln "mördarsnigeln".

Läs mer om det nyligen godkända vapnet mot mördarsniglar - Nemaslug.

Bionema AB - Snigelfri.se | Överboda 321 | 905 88 Umeå | Tel: 090-19 76 40 | mail: info@snigelfri.se