Warning: Use of undefined constant KEYWORDS - assumed 'KEYWORDS' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /net/new_platform/users/c/crucial/www.snigelfri.se/sn_scripts/template.php on line 43
Norska Metoden mot mördarsnigeln

logo

Norska metoden är troligtvis den effektivaste

Metoden går ut på att samla in så många mördarsniglar man kan och preparera dessa med Nemaslug. Eftersom mördarsniglarna är kannibaler sprids nematoderna vidare och fler sniglar dödas av nematoderna. En mycket effektiv metod.

Norsk Hagetidend raporterar i nummer 1/2009

Thorstein Mo i Elnesvåg vann 10 000 norska kronor för den i en tävling som samlade in 160 bekämpningsförslag.

Torsten Mos vinnande idé bygger på att den spanska skogssnigeln, Arion lusitanicus, är kannibal. Torsten lägger insamlade sniglar i en balja med nematoder i ljummet vatten. Sedan sniglarna infekterats av de små nematoderna klipps de av på mitten och delarna sprids i trädgården. Väl där blir snabbt de preparerade kadavren mat åt friska mördarsniglar som får i sig nematoderna, dör inom några dagar och då blir ny snigelmat. Denna dominoeffekt är effektiv, hävdar Torstein Mo. Han prövade sin ide första gången redan 2006 hos en lantbrukare i grannskapet som fått sin gård invaderad av mördarsniglar. 1000 sniglar samlades in, infekterades med nematoder och spreds på ägorna. Året därpå var nästan alla spanska skogssniglar försvunna från gården medan det fanns lika många inhemska skogssniglar där som tidigare år. Uppmuntrad av framgången bjöd Torstein Mo 2007 in sina grannar på snigeljakt. Tre dagars skörd lades i nematodvattnet och efter avlivning ut som snigelåtel.

Förra året gjorde han och grannarna en ny gemensam snigeljakt. Men det fanns knappast några spanska skogssniglar kvar, bara på tomter som gränsade till obebyggda marker.

Jordbruksverket skriver

Snigelbekämpningsmedlet Nemaslug innehåller vilande larvstadier av Phasmarhabditis hermaphrodita, som tillhör rundmaskarna (Nematoda). Medlet får användas för bekämpning av sniglar i Sverige fr.o.m. mars 2008. Masken tränger in i snigelns mantelregion och det infekterade djuret dör inom 4-18 dagar.

Så här behandlar du med Norska Metoden

Ett så stort antal sniglar som möjligt samlas in. Bäst tiden att blocka och bekämpa mördarsnigeln är vid fuktig väderlek och gärna sena kvällar eller tidiga mornar.

När man ser att det är en gynsam tid att samla in sniglarna är det lämpligt att blanda till en lösning Nemaslug. Lösningen blandas till på Nemaslug och ljummet vatten. Sniglarna man samlat in klipps itu och släpps därefter ner i Nemaslug-lösningen. Lösningen bör stå i några timmar, gärna till kvällen därpå, men den bör stå svalt och absolut inte i direkt solljus.

Därefter tar du upp dem, t.ex. med ett durkslag eller en liten håv. De infekterade sniglarna placeras ut jämt på tomten, gärna på skuggiga och fuktiga områden där mördarsniglarna brukar hålla till.

Lösningen man fått över går sedan att vattna ut precis som vanligt där sniglarna håller till (skuggiga, fuktiga platser samt runt och i komposten)

Oslagbart är om man kan gå ihop med grannarna och bekämpa sniglarna gemensam. Det finns många possitiva rapporter om att man fått en näst intill snigelfri odlingssäsong.

Mindre kostsamt, betydligt effektivare och direkt riktat mot Spanska skogssnigeln

Man skapar med odlingen av nematoderna höga koncentrationer av dem som sniglarna imunförsvar inte klarar. Normalt sett slås inte populationern ut av dessa parasiter, eftersom de är så få och populationerna är så glesa, men genom att låta de vilda sniglarna lockas till de infekterade får de i sig så mycket parasiter att de dör. Den lösning man får kvar har påverkats mycket lite av behandlingen och kan därmed även vattnas ut.


Nematoderna går att beställa direkt från oss »»